Spelregels

Introductie

Binnen het Koe rijden met Kaas gelden er speciale regels, net zoals bij elke andere sport. Deze regels moeten worden nagestreefd, omdat anders de sport bedorven zou worden. De huidige regels, zoals die opgesteld zijn door de NKRKB, zijn de beste regels, die de sport nog helemaal open laat voor eigen invloed op het rijden. Je hoeft bijvoorbeeld niet per se met je rechterhand de koe te besturen of zo.

De Regels

Er mag geen gebruik worden gemaakt van een zadel, of teugels, je moet de koe gewoon bij de horens vatten. Ook mag je de koe onderweg niet voeren, alleen vr de wedstrijd mag hij eten. Hij mag ook niet zomaar ergens een vla neer leggen, dat moet tijdens de pitstop gebeuren. Dus dat vergt ook kennis van de koe waar je op rijdt. Je kunt dan ook niet je koe zomaar aan iemand anders uitlenen, want die kent de koe niet, en weet niet wanneer de koe een pitstop zou moeten maken.
De wedstrijd staat onder toezient oog van een scheidsrechter, die het recht heeft om koeien met rijders te diskwalificeren, als hij vindt dat de rijder met de koe een overtreding begaat, op grond van deze regels. Over het algemeen lijkt het Koe rijden met Kaas een beetje op Formule 1. Je mag elkaar niet hinderen, en diegene met de snelste tijd die wint de "race". Als een rijder een andere rijder hindert, heeft de scheidsrechter het recht om hem straftijd te geven. Meer straftijd, naarmate de overtreding erger is.
Er zijn geen voorschriften voor kleding, je mag alles aan, van een overal tot een baljurkje, hoewel het naakt rijden niet toegestaan is, ter bescherming van de koe. Maar het is uitdrukkelijk verboden om cowboy laarzen aan te doen met sporen, want hiermee zou je de koe kunnen verwonden. Aan je kleren mogen dan ook geen andere scherpe randen zitten. Je mag geen overbodige attributen meenemen tijdens het rijden. Het enige dat je bij je mag hebben zijn je kleren en de kaas. Eventueel een zonnebril of een horloge of zo. Maar ook roken is uit den boze, weer ter bescherming van de koe. In geen geval is het toesgestaan om onder invloed aan een race te beginnen, vandaar dat je ook getest wordt op het alcohol percentage in je bloed. Ook mag je geen doping gebruiken, of je koe doping te eten geven, want dan wordt je voor de verdere competitie gediskwalificeerd.

Het is tijdens de race niet toegestaan om je koe te verlaten en naast hem te gaan lopen om hem zo de goede weg te laten lopen. Je mag zelfs niet met je voeten aan de grond komen, omdat je zo de sneller zou kunnen laten gaan. Je mag geen hengel met gras aan de haak meenemen, om zo de koe te laten denken dat als hij snel loopt het eten krijgt. Enigerlei aan deze wazige actie verwante acties zijn ook niet toegestaan.
Voordat je aan de wedstrijd begint moet je je, net als je koe, onderwerpen aan een keuring door de scheidsrechter en zijn grensrechters. Je wordt gecontroleerd op het meebrengen van overbodige attributen, scherpe randen aan je kleren, doping, etc. Als je voor deze keuring geslaagd bent, hoef je je verder geen zorgen meer te maken, en kun je je verder voorbereiden op de race.
Het weiland voor een competitie of een toernooi dient 47,45 bij 46,39 m lang te zijn, tenminste als het toernooi in een weiland wordt gehouden, want het mag ook een groter parcour zijn, bijvoorbeeld door een stad, of langs een lange landweg.

De Banden

Er zijn 6 banden die je kunt behalen in het koe rijden met kaas. Deze banden hebben allen een andere kleur. Als je alle banden hebt behaald, en de zwart/witte band in je bezit hebt, dan kun je een Dan krijgen door een grandslam toernooi als Wimbledon te winnen. Als je de Dan in je bezit hebt mag je je meester noemen in het koe rijden met kaas. Wij van de Milky Milky vereniging hebben bijna allemaal de Dan in ons bezit, op een paar uitzonderingen na. De banden worden in volgende volgorde vergaard: Groen - Geel - Oranje - Blauw - Bruin - Zwart/Wit.
De groene band is het eerste niveau en de zwart witte band is het laatste niveau, en tevens het moelijkste niveau.


nieuws