Wat is Koe Rijden Met Kaas?

Introductie

Koe rijden met Kaas, is zoals de zin het al zegt, gewoon op een koe rijden met een kaas in je hand. Deze sport is al eeuwen oud, en bestond al ten tijden van de cowboys in het Wilde Westen. Deze cowboys hebben het rodeo rijden dan ook afgekeken van het Koe rijden met Kaas, en de sport is niet afgekeken van hun rodeo rijden zoals zij beweren.
De sport is in zijn principe vrij moelijk om te beoefenen, want het kost veel tijd en ruimte om het goed onder de knie te krijgen. Er wordt ook competitie gereden en er zijn Koe rijden met Kaas Grandslams.

Historie

TekeningDe geschiedenis begint in 1768 in Meerlo (een gaqt in Limburg waarvan in die tijd alleen de inwoners van het bestaan ervan afwisten). Boer Schækens (juist een voorvader van de Schæk), verveelde zich nadat hij de varkens op stal had gezet en de kippen in de stal had gedreven. En het verhaal gaat dat boer Schækensjuist op dat moment de op een na geniaalse inval kreeg van zijn leven (de geniaalste inval was dat als je radijsjes eerst nat maakt en dan in de vriezer legt ze dan langer vers blijven). Hij liep naar binnen, pakte een kaas, rende naar de stal en pakte een koe. Stormde naar het gras en reed naar een weiland, en voilà, het Koe Rijden met Kaas was geboren. Waarom hij niet een brood, een vis of een krat bier pakte, weet niemand en dat zal altijd het geheim van boer Schækens blijven.
Maar oke, verder. Al snel verspreidde de nieuwe sport zich door het hele gat en toen een paar maanden later ontdekkingsreiziger Meelkop uit de wereldstad Wanssum de sport in de beschaafde wereld introduceerde, waren de remmen losgeslagen en werd Koe Rijden met Kaas volkssport nummer 1! Niet alleen in de Lage Landen werd het Koe Rijden met Kaas een succes, maar in geheel Europa (Duitsland: Koe Fahren mit Käze, Frankrijk: Koe avec Brie en zelfs Zweden: Koe Rëöden mit Kåås). Immigranten uit Europa namen de sport mee naar Amerika waar ze de sport verkrachten tot rodeo rijden. In 1770 werd de Milky Milky vereniging opgericht als bond voor Nationale Koerijders (hiermee is de Milky Milky vereniging een voorloper van de ANWB).

De Sport

De bedoeling van het Koe rijden met Kaas is om zo snel mogelijk met een kaas op de koe zittende een bepaald uitgelegt parcours af te leggen. Diegene die het snelste is wint. Dit is best moelijk want je moet die koe maar zo ver krijgen dat hij de juiste kant op loopt. Ook het sturen met één hand (want met de andere moet je een 10 kg zware kaas vasthouden, soms is hij zelfs nóg zwaarder) is vrij lastig. Het Koe rijden met Kaas wordt vaak uitgemaakt voor een elite sport, maar dat is het absoluut niet, want het is leuk en iedereeen kan het leren.
De sport op zich is toch wel redelijk duur, want je moet natuurlijk een trainingswei hebben, een stal en allerlei attributen voor het schoon houden van de koe en de stal. Daarom kun je het beste bij een vereniging gaan als je wilt gaan koerijden. De Milky Milky vereniging waar wij bij zitten, en waar we ook de oprichters van zijn, heeft zijn eigen wei, stallen, en personeel om op de koeien te letten als wij er niet zijn. Het is ook belangrijk om sponsors aan te trekken, bijvoorbeeld van de kaas, of van melk of zo. De Milky Milky vereniging wordt gesponsord door Beemster kaas en MelkUnie. Zie de Milky Milky pagina voor meer informatie.

Het echt Koe rijden met Kaas is een sport die in principe in elk jaargetijde beoefent kan worden. Echter, er moet ook rekening worden gehouden met de draagtijd van een koe, de sport wordt daarom meestal beoefent als de koe niet zwanger is. Om een koe in optimale conditie te laten moet het beest minstens eens in de 5 jaar een kalf ter wereld brengen, en iedere dag 2 keer gemelkt worden. Dus eens in de 5 jaar wordt er geen competitie gereden. De competitie duurt 9 weken, en begint meestal in de lente, tot ongeveer het begin van de zomer. Daarna beginnen de grandslams, de grote toernooien. Die zijn verspreidt over Juli, Augustus en September. Daarna ligt het Koe rijden stil, hoewel er in zachte winters ook wel een winter competitie word gereden, zoals dit jaar. Vaak gaan we echter in de winter op wintersport met de koe, om in Oostenrijk het Koe glijden met Kaas te beoefenen. Ook dat is een zeer diervriendelijke sport, want uit een onderzoek is gebleken dat koeien het als leuk ervaren om van een helling af te glijden over de sneeuw, en dat de melk daardoor extra lekker wordt. Dit ook om de koe in goede conditie te houden voor de daarop volgende competitie.

Er zijn verschillende Spel regels waar je je aan moet houden, en ook verschillende Materialen die je aan moet schaffen, wil je gaan Koe rijden met Kaas. De Nationale Koe Rijden Met Kaas Bond (NKRKB) houdt ook een Wereld Rang Lijst bij met alle bekende Koe Rijders. Deze lijst wordt 3 keer per jaar verandert. Na de competitie, na Wimbledon (het grootste Grandslam toernooi op het koerijden gebied, en aan het eind van alle andere toernooien, dus eind september. Het Koe glijden met Kaas telt niet mee voor de competitie, maar is puur ter recreatie voor de koe en voor de rijder.
« nieuws